Verenigingstaken binnen Plus Kolkman Heeten

De basis van onze verenigingen zijn de leden van de vereniging. Zij dienen er samen voor te zorgen dat alle voor de vereniging noodzakelijke werkzaamheden worden uitgevoerd. We verwachten van al onze leden dat ze een actieve bijdrage leveren aan de volgende vrijwilligerstaken.

 1. Bardiensten
 2. Zaaldiensten
 3. Fluitdiensten
 4. Parkeerplaatsen met de ponyweek
 5. Speculaasactie

Onderaan in dit document staat meer achtergrondinformatie over de taak, en wat er van je verwacht wordt. Lees dit goed door, voor je een taak vervult!

 

Inschrijven op verenigingstaken

Leden kunnen zichzelf inschrijven op de beschikbare verenigingstaken met behulp van de vrijwilligersmodule in de app Handbal NL. Download deze dus allemaal (ook handig om de uitslagen van je favoriete teams bij te houden!).

Als lid voer je je beschikbaarheid en je voorkeuren voor taken in. Ons verzoek is om minimaal drie voorkeurstaken op te geven. Meer mag natuurlijk altijd.

Nieuwe verenigingstaken worden als tickets gepubliceerd binnen de app. Daar kun je je op inschrijven. We versturen een pushbericht wanneer nieuwe taken beschikbaar zijn, dus zet je pushnotificatie aan in de app! Je ontvangt alleen de tickets voor de momenten en de taken die je hebt opgegeven in de handbal app.

Mocht je toch niet kunnen? Dan kun je via de app een ruilverzoek uitzetten. Let op: het is je eigen verantwoordelijkheid dat een taak geruild wordt!

Het digitale systeem werkt met punten; per uur dat je een taak uitvoert, krijg je tien punten. Voor een fluitdienst krijg je dubbele punten.

 • Ouders van jeugdleden en recreanten moeten jaarlijks ongeveer 50 punten verzamelen;
 • Senioren moeten jaarlijks ongeveer 100 punten verzamelen.

Let op! Ieder spelend lid wordt geacht zijn of haar steentje bij te dragen. Taken die niet worden ingevuld, zullen we –willekeurig- moeten toewijzen aan leden. Hierbij zullen we eerst mensen indelen die nog geen punten hebben verzameld.

Niet opdagen?

Verder gelden ook dit jaar dezelfde consequenties wanneer bij verhindering geen vervanger wordt geregeld of wanneer iemand niet op komt dagen, namelijk:

 • Vanaf de A-jeugd: Het betreffende lid ontvangt een boete met een hoogte van €25,-.
 • Alle leeftijden: Het betreffende lid wordt geschorst voor één competitiewedstrijd.

Vrijstellingen

Vaste vrijwilligers bij de vereniging, bijv. bestuurs- of commissieleden, krijgen een (gedeeltelijke) vrijstelling voor de verenigingstaken. 

Voor ouders van jeugdleden geldt: als vaste vrijwilliger (met een functie die meer dan 40 uur op jaarbasis bedraagt) krijg je een volledige vrijstelling voor de verenigingstaken van al je kinderen bij de handbal!

Er zijn nog vacatures voor vrijwilligerstaken. Interesse? Laat ons dit weten, en dan gaan we met je in gesprek om een taak te vinden die het beste bij je past!

 

Bardienst

Samen met de vaste barmedewerker van de sporthal:

 • zorg je ervoor dat de klanten voorzien worden van hun bestellingen;
 • ruim je lege glazen en kopjes op;
 • zorg je dat alles opgeruimd is voordat de kantine wordt afgesloten.

Is het de eerste keer is dat je een bardienst draait? Vraag dan aan de vaste barmedewerker of je enige uitleg kan krijgen waar alles te vinden is en hoe de kassa werkt.

Als het rustig is kun je met de vaste barmedewerker overleggen of je op tribune mag zitten om handbal te kijken (indien wenselijk). Zorg er wel voor dat je de bar in de gaten houdt, voor als het weer druk wordt in de kantine.

Aanwezig: 5 minuten van te voren

LET OP! Eindtijd bardienst, mits:

 • Aflossing door een ander lid
 • Kantine sluit

Zaaldienst

Wedstrijden van de senioren worden door een zaaldienst begeleidt. De werkzaamheden bestaan uit:

Voor aanvang van de wedstrijd:

 • Wedstrijdtafel gereed maken
 • Kennismaken met scheidsrechters en begeleiding teams

Tijdens de wedstrijd:

 • Stand bijhouden op het scorebord
 • Tijdstraffen, gele kaarten en rode kaarten noteren

Na afloop van de wedstrijd:

 • Scheidsrechter begeleiden bij het invullen van het wedstrijdformulier
 • Doelen, banken en overige materialen opruimen (indien laatste wedstrijd)

Een zaaldienst draai je altijd met 2 personen. Indien het de eerste keer is dat je een zaaldienst draait, zorg er dan voor dat je samen met iemand zaaldienst draait die dit al wel eerder heeft gedaan.

Zaaldiensten van Dames 1 en Heren 1 worden in principe alleen door seniorenleden gedaan, omdat hier meer kennis van de spelregels voor vereist is.

Fluitdienst

Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd. Daarom wordt deze taak met dubbele punten gewaardeerd.

Wat wordt van je verwacht?:

 • Zorg dat je 10 min. voor aanvang van de wedstrijd aanwezig bent
 • Kom in sportkleding: trainingspak of zwarte broek met het liefst een zwart shirt. Dus niet in spijkerbroek e.d.
 • Bij het wedstrijd secretariaat ligt een doosje met benodigdheden (fluit, gele en rode kaart, scheidsrechterskaartje, een adressenlijst waar je registratienummer opstaat)
 • Na afloop van de wedstrijd moet de uitslag in de Handbal NL app gezet worden. Er is ook altijd een verantwoordelijke dienst aanwezig die je hierbij kan helpen.
 • Na afloop van de wedstrijd krijg je van de coach van het Heetense team een consumptiemunt om wat te drinken te halen.

 

Let op! De spelregels bij de jeugd zijn anders dan bij de senioren. In onderstaande filmpjes staan de verschillen uitgelegd!

F-jeugd: https://www.youtube.com/watch?v=S5giY3nx1Kg

E-jeugd: https://www.youtube.com/watch?v=N3ZooiudSuw

D-jeugd (aanvallen): https://www.youtube.com/watch?v=LAj30TyvtWs

D-jeugd (verdedigen): https://www.youtube.com/watch?v=8TmaH31PKZ0

Parkeerplaatsen met de ponyweek

Tijdens de ponyweek verzorgt Plus Kolkman Heeten samen met de scouting de parkeerplaatsen tijdens de Ponymarkt op woensdag, en tijdens de Vlooienmarkt op vrijdag. Zo spekken we onze clubkas.

Wat wordt van je verwacht? Bij de toegang van de parkeerplaatsen aan de rand van het dorp verkoop je parkeerkaartjes aan de bezoekers van de ponymarkt en vlooienmarkt.

Ter plaatse van de parkeerplaatsen wordt gezorgd voor veiligheidshesjes en verkoopmateriaal.

Speculaasactie

Ieder jaar organiseert Handbalvereniging Plus Kolkman eind november een speculaasactie in samenwerking met bakkerij Bosgoed. De leden gaan dan in Heeten langs de deur om speculazen te verkopen, en zo de clubkas te spekken.

Wat wordt van je verwacht?

 • Taken kunnen verschillen; van het inpakken van de speculazen, tot het verkopen aan de deur (al dan niet met auto).